vineri, 28 decembrie 2012

Un exemplu civic demn de urmat!

    Intamplator, am observat in Piatra Neamt o persoana care, zic eu ca merita tot respectul! Si spun "am observat", pentru ca era imposibil sa fi trecator in acea zona si sa nu observi asa ceva.
    Doua zile consecutive, in aceeasi zona, domnul din fotografiile de mai jos, a lucrat necontenit la curatarea zapezii de pe trotuar si de pe treptele unui bloc. De fiecare data l-am vazut cu lopata in mana muncind continuu, in timp ce la cativa metrii o femeie cu trei copii isi plangea amarul cersind mila oamenilor, nefacand nimic. Cu siguranta barbatul din poze nu era angajat nicaieri si nici platit de cineva pentru a face acea munca. Eu cred ca era modul propiu de a capta "inimile" trecatorilor, un mod nemaintalnit de mine pana acum. In ziua de azi, la toate colturile vezi cersetori care se milogesc si de cele mai multe ori devin si stresanti pentru un leu, ne agaseaza si ne fac numai nervi, dar in cazul asta e ceva deosebit. Sper sa nu spun nimic gresit, dar cred ca si domnul acesta era tot un cersetor, dar care cersea prin munca, in ciuda limitarilor fizice pe care la are. Imaginati-va doar la 3-4 grade Celsius sa te deplasezi in mainile goale pe jos, in frig si sa mai si muncesti. Din fericire, zic eu, gestul lui a fost apreciat de multi trecatori care fara sa le fie zis sau cerut nimic, ii ofereau acel "un leu" sau ceva de mancare.
    Ce am mai remarcat, era fericirea ascunsa cu care lucra si vointa de munca. E clar ca nu ii era deloc comod ce facea, dar totusi, cu castile in urechi, isi vedea de treaba inainte.
    Eu consider ca e un exemplu demn de urmat de oricare dintre noi, si daca ar fi ceva de invatat de la omul acesta, e ca trebuie sa depasim toate obstacolele vietii si sa luptam pentru a merge mai departe, indiferent de limitele care ne sunt impuse uneori.


sâmbătă, 22 decembrie 2012

Chirstmas cookies!

   Vine Craciunul! Cum altfel te poti indulci, daca nu cu cateva prajiturele delicioase facute acasa? Dupa vreo 3-4 ore in bucatarie, le-am terminat!





joi, 13 decembrie 2012

Iarna pe ulita - Comuna Sarata

    Cateva fotografii ilustrand comuna Sarata! Versuri Adrian Paunescu - De-a copilaria.

Afară-i iarnă grea
Ninsoarea e albastră
Iar noi ne vom juca
De-a toată viaţa noastră.


Pe geamuri mîini de sloi
Îşi ţes în gheaţă ia
Noi ne jucăm de-a noi
Şi de-a copilăria.


Ninsori pe care bat
Şi focul mai tresare
Şi am adus un brad
Şi i-am cerut iertare.


Ne aşezăm pe jos
Un fel de plîns ne pierde
O, brad, o, brad frumos,
Cu cetina tot verde.




Atîtea-nstrăinări
Şi inutile toate
Ni-i dor de adevăr
Şi de intimitate.


Copii, copii frumoşi,
Prefaceţi-vă bine,
Că-l aşteptaţi pe Moş
Şi credeţi că şi vine.



Hai, Moşule, apari
Să-ţi cînte vechiul nume
Copii cu ochii mari
Privind în altă lume.


Se arată timpul cînd
Din epoca săracă
Un om pe Moş jucînd
Devïne ce se joacă.



Cînd dulci colinde cad
Simţim nevoia vie
De-o casă, de un brad
Şi de copilărie.











sâmbătă, 8 decembrie 2012

Mos Nicolae a ajuns si la copiii din comuna Sarata!





    Anul acesta Mos Nicolae a poposit si in comuna Sarata la caminul cultural Dealu Nou. Saratenii au avut grija sa il intampine cu un program artistic deosebit. Copiii au recitat versuri si au cantat cantece patriotice, comemorand cu aceasta ocazie si Ziua Nationala





"Tot ce-i romanesc nu piere si nici nu va pieri, chiar daca azi de confruntam cu europenizarea si globalizarea societatii, simtamintele native mostenite isi vor gasi intotdeauna ecoul in sufletul oamenilor." spune domnul Ionel Balan, in cartea sa intitulata "Sarata pitoreasca".Asadar, s-a dansat, s-a cantat, s-a jucat capra, au dansat calusarii...toate astea pe fundalul muzicii populare. Bineinteles ca nu au lipsit nici emotiile. Copiii s-au mai incurcat la recitarea versurilor pregatite de doamnele profesoarele de la Scoala Nr.1 Sarata, dar asta nu a facut decat sa dea un plus de farmec spectacolului.



   Doamna primar a tinut un mic discurs, urmata de domnul Ionel Balan, care i-a incurajat pe sateni sa nu le fie niciodata rusine ca sunt sarateni si mai ales sa fie mandrii ca sunt romani. Mai departe i s-a dat cuvantul parintelui Lucian Simon, directorul Asociatiei Caritas Bacau, care a transmis deasemenea ganduri "de suflet".



   Spre final Mosul si-a facut datoria si a inmanat cadouri copiilor. Din ce am inteles cadourile sunt daruite de copii din Germania, impachetate chiar de acestia, iar apoi fiind aduse in comuna cu sprijinul parintelui Lucian, amintit mai sus.






ÎNDEMN LA UNIRE
           Aurelian Silvestru

E trist sa ai o Tara dezbinata,
E trist sa fii în casa ta strain,
Si fratele sa-ti stea ranit la poarta,
Ca un Hristos cazut între pagâni. 

Nu, nu mai suportam
Jugul ce ni-l pun
Cei lipsiti de neam!
Hai sa ne ridicam
Si sa-nfaptuimUnirea! 


Suntem urmasii Daciei crestine,
Uniti în libertate pentru veci.
Se vor topi puhoaiele straine
Ca gheata din siberiile reci. 

Nu, nu mai suportam
Jugul ce ni-l pun
Cei lipsiti de neam!
Hai sa ne ridicam
Si sa-nfaptuimUnirea! 

E trist sa ai o Tara dezbinata,
E trist sa fii în casa ta strain,
Si fratele sa-ti stea ranit la poarta,
Ca un Hristos cazut între pagâni. 

Nu, nu mai suportam
Jugul ce ni-l pun
Cei lipsiti de neam!
Hai sa ne ridicam
Si sa-nfaptuimUnirea!








 






sâmbătă, 1 decembrie 2012

Activitati de pregatire a zilei nationale!

    Cimitirul Eroilor din Municipiul Bacău are o suprafaţă de peste 2 hectare, şi este cel mai mare de acest gen din ţarã, adăpostind în 219 gropi comune, osemintele a 5513 ostaşi români, a aproximativ 5000 ostaşi ruşi şi a 117 militari germani. În centrul complexului se află o capelă comemorativă realizată în 1933 de Primăria Bacău. (www.primariabacau.ro)


     In ultima zi a lunii noiembrie, un grup de 30 voluntari ai Centrului Regional de Ecologie Bacau au maturat aleile din cimitirul eroilor, au greblat frunzele si au plantat in jur de 40 de copaci.


    "In cadrul activitatii de ieri am greblat perimetrul din jurul monumentului eroilor, simtind ca macar atat puteam face din respect si in cinstea ostasilor cazuti in primele doua razboaie mondiale ce au fost ingropati acolo." spune Gabriela Gorea, voluntara a Centrului Regional de Ecologie Bacau.











1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei!


     Cu ocazia zilei nationale a Romaniei, dau si eu drumul la Blog. Ca in fiecare an, cu ocazia zilei nationale, in Bacau au avut loc doua manifestari. Prima a fost depunerea de coroane in Cimitirul Eroilor la ora 10:00, iar cea de-a doua a avut loc in fata cladirii prefecturii, la ora 12:00, unde s-a celebrat o scurta slujba, oficialitatile au transmis locuitorilor participanti la ceremonie cateva randuri si in final a avut loc defilarea garzii de onoare a garnizoanei Bacau urmata de un moment artistic realizat de Ansamblul folcloric "Plaiuri bacauane" impreuna cu fanfara militara a garnizoanei Bacau. 
     Mai jos puteti vedea cateva poze de la eveniment.